Noul Cod fiscal

Am să vorbesc în declaraţia mea politică de astăzi despre Proiectul de Cod fiscal, la pachet cu Proiectul Codului de procedură fiscală, mai exact despre modificările care privesc partea de contribuţii şi cele care vor conduce la relaxarea sistemului fiscal. Conform proiectului de pe site-ul Ministerului Finanţelor, sunt mai multe schimbări preconizate începând cu data de 1 ianuarie 2016, cum ar fi introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CAS şi CASS de la 1 ianuarie 2016; eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016; introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri; majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu 1 ianuarie 2016. De la data de 1 ianuarie 2017 se doreşte reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5%, precum şi reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajator de la 15,8% la 13,5%.

Modificările succesive aduse prezentului Cod fiscal, aflat în vigoare din 2003, sunt necesare pentru că trebuie acoperite situaţii practice, trebuie definiţi termenii de actualitate şi este necesară corelarea eventualelor interpretări legislative induse de modificările ultimilor 12 ani. Faptul că principalii factori decizionali şi specialiştii în domeniu au stat la aceeaşi masă cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe a condus la construirea unui nou Cod fiscal, unde beneficiile estimate pentru buget sunt semnificative. Efectul pe termen mediu este acela de a creşte încasările bugetare din impozitul pe venit şi contribuţii sociale şi de a înlătura orice posibilitate de evaziune fiscală. Modificările referitoare la plata asigurărilor sociale vor duce la inexistenţa fraudării o dată a statului şi o dată a salariatului prin neplata asigurărilor sociale pentru unele persoane care ajung să constate că au adunat ani de muncă, însă nu le-au fost plătite dările către stat, pentru ca apoi să nu îşi poată ridica o reţetă sau, mai rău, să ajungă la pensie şi să constate că angajatorul a eludat statul în ceea ce îl priveşte.

Prin realizarea acestui proiect de complexitate maximă, Guvernul Ponta dă încă odată dovadă de responsabilitate, de respectarea prevederilor strategiei fiscal-bugetare şi a promisiunilor făcute prin Programul de guvernare.