Legea Pacientului, modificată

Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 va fi completată cu un nou articol, potrivit unui act normativ adoptat de Camera Deputaților, în ședința din data de 2 martie 2016. La externarea din spital, pacientul are dreptul să primească, fără să solicite expres, rezultatele tuturor investigațiilor, diagnosticului, tratamentului, îngrijirilor primite pe perioada spitalizării.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege ”informațiile privind investigațiile de înaltă performanță (RMN; CT) ajung la pacient în moduri diferite, în funcție de furnizorul de servicii medicale (de stat sau privat). Astfel, la unitățile medicale de stat, pacientul este pus în situația de a solicita în scris conducerii spitalului o copie a datelor cu caracter personal, respectiv a înregistrărilor investigațiilor menționate.
De obicei, pacienții nu știu că au dreptul de a solicita înregistrarea investigațiilor de înaltă performanță, mulțumindu-se doar cu interpretarea medicală din instituție.
A doua situație se referă la faptul că în unitățile sanitare private, asiguratul primește, fără alte formalități, atât înregistrarea cât și interpretarea medicală a investigațiilor de înaltă performanță.
Se pune însă problema procedurii de transmitere a investigațiilor de acest gen de către unitatea sanitară de stat și cea privată”.
”La legea pacientului am introdus o modificare prin care pacientul poate să ceară, gratuit, pe lângă biletul de ieșire din spital și investigațiile care se efectuează în spital. Pacientul are dreptul la o ”second opinion”, dacă este cazul, la o investigație efectuată deja într-un spital, această investigație poate fi folosită de un alt specialist”, a declarat conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, pentru Revista MedFarm.
”Pacientul sau persoana desemnată în mod expres de acesta, conform prevederilor art. 9 şi 10, are dreptul să primească, la externare, un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului, îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării şi, la cerere, o copie a înregistrărilor investigaţiilor de înaltă performanţă, o singură dată”, se precizează în articolul 12 al actului normativ, adoptat cu 242 de voturi ”pentru” și trimis spre promulgare.
Totuși, actul normativ nu stabilește clar și cum va primi pacientul toate informațiile-pe suport electronic, pe hârtie-, eventual fiecare spital va stabili o procedură proprie.

http://www.med-farm.ro/legea-pacientului-modificata/