Florin Buicu: E nevoie de un statut al personalului din sănătate

„România are nevoie de reglementarea urgentă a statutului personalului care activează în domeniul sănătății”, consideră Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților. Conform specialistului în sănătate publică, este necesară o reglementare care să includă toate categoriile de personal care își desfășoară activitatea în domeniul sănătății. Nu doar medicii și asistenții medicali, ci și nutriționiștii, fiziokinetoterapeuții, tehnicienii dentari, tehnicienii radiologi etc.

Un argument pentru reglementarea unui statut al întregului personal din sănătate ține de ierarhizarea pregătirii în domeniul medical. După cum explică Florin Buicu în exclusivitate pentru RoHealth Review, pe de o parte vorbim de o pregătire de bază de șase ani în cazul medicilor și medicilor dentiști și de cinci ani în cazul farmaciștilor. Pe de altă parte, vorbim despre o pregătire suplimentară în rezidențiat în cazul medicilor și farmaciștilor. În cazul asistenților, vorbim despre o pregătire de bază de trei ani, chiar patru în unele situații, căreia i se adaugă studiile masterale și doctorale. „Dar mai avem și cazurile psihologilor clinicieni (absolvenți ai facultății de psihologie) sau ale biologilor care lucrează în sistemul de sănătate (absolvenți ai facultății de biologie). În ambele cazuri, pentru a lucra în sistemul de sănătate, aceștia fac pregătire suplimentară față de colegii lor care aleg să lucreze în alte părți. Această pregătire suplimentară nu se reflectă în ierarhizarea activităților din această profesie. Printr-un statut general al personalului din sănătate, ar trebui să luăm în calcul și acești profesioniști care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar” arată deputatul.

În plus, în instituții precum Agenția Națională de Transplant, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar, casele de asigurări de sănătate, direcțiile de sănătate publică și altele, își desfășoară activitatea medici și asistenți medicali. „Fără pregătire medicală, activitatea lor în aceste instituții nu s-ar putea desfășura. Cu toate acestea, ei nu sunt plătiți la nivelul statutului de medic sau asistent, ci mai degrabă la cel de funcționar public”, arată Florin Buicu.

„Am avut o discuție cu Colegiul Medicilor pentru o nouă modalitate de urmărire a personalului medical. Aceasta ar trebui să apară în noul statut”. Conform acestui proiect, toate instituțiile care pregătesc specialiști în sănătate ar trebui să ofere informații legate de numărul de absolvenți către colegiile profesionale. „Ar trebui să avem astfel un registru național al tuturor profesioniștilor din sănătate”, explică președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Noul statut ar putea sa rezolve și problema salarizării pe baza competențelor și a performanței. Un astfel de proiect poate fi inițiat fie de Ministerul Sănătății, fie de orice parlamentar, prin inițiativă legislativă. Întrebat de RoHealth Review dacă și-ar asuma un asemenea proiect, Florin Buicu a răspuns că ar face acest lucru, precizând în același timp că este vorba despre un proiect de amploare, pe care nu îl poate face o singura persoană. „Este o muncă de echipă. Ar trebui să participe toate organismele profesionale, dar și societăți de specialitate, pentru că rezultatul acestui proiect de lege ar avea impact pentru toți angajații din sănătate”, a mai arătat acesta.

În prezent, doar o parte a personalului care activează în sistemul de sănătate este acoperită de reglementările existente.

https://rohealthreview.ro/florin-buicu-e-nevoie-de-un-statut-al-personalului-din-sanatate/