Dr. Florin Buicu: ”Vaccinurile sunt cele mai verificate medicamente.”

În ultima perioadă aproape zilnic vin știri despre noi cazuri de gripă, multe dintre ele soldate chiar cu decesul  cauzat de complicațiile bolii. După ce s-au înregistrat trei săptămâni epidemice consecutive, miercuri, ministrul Sănătății a anunțat epidemia de gripă pe teritoriul României. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile numărul deceselor în țară, până pe 2 februarie 2019, a ajuns la 68. În județul Mureș au fost înregistrate 9 cazuri de îmbolnăviri, dintre care două soldate cu decesul pacienților. Despre epidemia de gripă, prevenirea bolii și nu numai, am discutat cu președintele Comisiei pentru  Sănătate și Familie din Camera Deputaților, dr. Corneliu Florin Buicu, deputat de Mureș.

Reporter: Pentru început v-aș ruga să vă prezentați, domnule Buicu!

Dr.Buicu: Nu m-am născut în Tîrgu Mureș, dar acesta e orașul în care m-am format ca medic și mi-am făcut specialitatea  la UMF, acesta  este orașul pe care îl port în suflet indiferent unde m-aș afla. Am fost ales uninominal deputat în Colegiul Tîrgu Mureș în 2012 și am avut onoarea să fiu ales și în 2016 pe lista PSD din județul Mureș. Educația și sănătatea fiind domeniile mele de expertiză în care m-am format și în care îmi desfășor activitatea au fost, sunt și vor fi domeniile în  care pot și vreau să mă implic.

Rep.: Sunteți președintele Comisiei pentru Sănătate și familie în Camera Deputaților. Cu ce se ocupă această comisie?

Dr. Buicu: Comisia pentru Sănătate și familie din Camera Deputaților este camera decizională pentru domeniul Sănătate. Orice inițiativă legislativă fie din partea parlamentarilor, fie din partea Guvernului este discutată prima dată în Senat și ulterior la Camera Deputaților, forma aprobată de Cameră fiind cea care merge la președintele României, după care este transformată în lege. Aici, formarea mea de medic și de cadru didactic al UMF îmi conferă un mare avantaj, drept pentru care am primit onoarea din partea colegilor de a fi președintele Comisiei.

Rep.: Subiectul zilei: epidemia de gripă. Poate fi prevenită îmbolnăvirea?

Dr. Buicu: Un lucru este cert: vaccinarea este modalitatea cea mai eficientă de prevenire a gripei și a complicațiilor acesteia. Iar aceasta trebuie repetată anual deoarece în fiecare sezon circulă tulpini diferite de virusuri gripale și în plus, vaccinul își pierde valabilitatea după șase luni. Vaccinurile antigripale au tulpini care au specificitate anuală, adică vaccinul de anul acesta nu este valabil și la anul. Dat fiind faptul că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

Rep.: Sunt voci care sunt împotriva vaccinării…

Dr. Buicu: Vaccinurile sunt cele mai verificate medicamente. Băiatul meu are 13 ani. Fetița mea are 10,5 luni. Amândoi sunt vaccinați. Eu personal m-am vaccinat antigripal. Dacă nu ar fi existat vaccinurile, speranța de viață a oamenilor ar fi rămas la nivelul de acum zeci de ani, durata medie de viață a femeilor ar fi 50 – 60 de ani și nu 80, cât a ajuns acum!

Rep.: Există o categorie de vârstă mai expusă îmbolnăvirii?

Dr. Buicu: Indiferent de vârstă, cei cu sistemul imunitar deficitar sunt mai expuși. Copiii, vârstnicii, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni cronice sunt cei mai vulnerabili în fața virusului gripal și a complicațiilor cauzate de el. De aceea recomandările specialiștilor în ceea ce privește vaccinarea gripală se adresează în mod special lor. De altfel, tocmai din acest motiv categoriile amintite pot să-și facă vaccinul gratuit la medicul de familie.

Rep.: Ce recomandă Ministerul Sănătății pentru a evita răspândirea bolii?

Dr.Buicu: Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. O altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane. Riscul de îmbolnăvire poate fi considerabil redus nu doar prin evitarea aglomerației, dar și prin măsurile de igienă personală, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun. Folosirea corectă a batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos, alimentație bazată pe legume și fructe, odihna și mișcarea sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.

Rep.: Cum se răspândește virusul gripal?

Dr.Buicu: Principala cale de transmitere a virusurilor gripale este aerul, însă acestea pot fi contactate și dacă atingem obiecte infestate și apoi ducem mâna la gură, la nas, la ochi. Acestea se întâmplă deoarece virusurile pot supraviețui pe suprafețe până la trei ore!

Rep.: Să schimbăm subiectul! Spuneți-ne, cum se vede orașul din Parlamentul României?

Dr. Buicu: Pot spune că Tîrgu Mureș este fără doar și poate orașul sufletului meu. Privindu-l din Parlamentul României mă simt impresionat de frumusețea acestui oraș, dar și de hărnicia, ospitalitatea și patriotismul târgumureșenilor. Sunt oameni care m-au impresionat, oameni pe care mă simt mândru că am ocazia să îi reprezint, să le fiu un sprijin. Îl văd ca pe un centru medical și universitar respectat și recunoscut, dar…

Rep.: Dar…?

Dr. Buicu: Din păcate aceste domenii, sănătatea și educația, nu au beneficiat din partea autorităților locale de un sprijin consistent și constant pe măsura profesionalismului oamenilor din aceste domenii. Dacă ar fi existat și acest sprijin, probabil că posibilitatea de evoluție ar fi fost alta. Educația și sănătatea sunt domeniile mele de expertiză și consider că pe aceste domenii se puteau face mai multe lucruri de care să beneficieze toți mureșenii, dacă ar fi existat un sprijin către zona medicală și academică și din partea Consiliului Local și al Primăriei din Tîrgu Mureș.

Rep.: V-ați pierdut optimismul?

Dr. Buicu: Nu. Cred că nu este timpul pierdut! Trebuie să facem, fiecare dintre noi, tot ce putem pentru a atrage fonduri, pentru  a face orașul atractiv pentru investitori.

Rep.: Ce părere aveți de vandalizarea unor clădiri cu inscripții prostești din Tîrgu Mureș?

Dr. Buicu: Condamn orice manifestare de acest tip și aici autoritățile competente trebuie să-și facă datoria și cei vinovați trebuie să plătească pentru aceste fapte conform legii.

Rep.: V-ați mutat în capitală sau faceți naveta?

Dr. Buicu: Fac naveta în continuare. Având în vedere atribuțiile de președinte de Comisie de Sănătate, în afara activităților din cadrul comisiei și al plenului camerei sunt implicat în diverse activități de la întâlniri cu organizații ale pacienților, ale profesioniștilor din sănătate, ale societăților de specialitate din acest domeniu, întâlnirile de acest tip desfășurându-se în București sau în diverse locuri din țară, începând de joi, vineri particip la aceste întâlniri, așa că pot spune că fac naveta peste tot în țară.

Rep.: Cu ce mijloace de transport faceți naveta?

Dr. Buicu: Cei 380 de km între Tîrgu Mureș și București pot fi parcurși între 4,5 și 8 ore cu mașina, depinzând de ziua din săptămână, ora de plecare, perioade de sărbători sau concedii și anotimp. Nu am folosit trenul pentru navetă, neavând legătura directă de la Tîrgu Mureș. Și cum v-am mai spus de multe ori din București plec în țară la diverse întâlniri, cu mașina, de acolo de multe ori ajung în Tîrgu Mureș pentru o zi. Trebuie să recunosc, nu reușesc să ajung, așa cum mi-aș dori, la fiecare sfârșit de săptămână la Tîrgu Mureș din cauza acestui program. Am călătorit rar cu avionul, de câteva ori doar, puține, doar când am fost nevoit, unul din drumuri fiind de fapt de la aeroportul din Cluj.

Rep.: Unde aveți Biroul Parlamentar în Tîrgu Mureș?

Dr. Buicu: Biroul Parlamentar funcționează în clădirea CJ Mureș, alături de cabinetul colegului meu deputat PSD Mureș, Dinu Socotar, având un program zilnic, între orele 10 și 14. În acest interval orice persoană se poate prezenta, chiar dacă nu sunt eu acolo, problemele pot fi prezentate, lăsate datele de contact, urmând ca în momentul în care ajung în Tîrgu Mureș sau dacă am rezolvat problema, să comunic personal soluția cea mai bună pentru rezolvarea acesteia. Pe siteul http://www.buicu.ro există posibilitatea de a transmite mesaje sau petiții. Numărul meu de telefon este același de peste 10 ani, nu l-am schimbat, așa că există multiple posibilități de a fi contactat!

Rep.: Cu ce probleme vă caută cetățenii?

Dr. Buicu:În marea lor majoritate abordările de la cabinetul parlamentar sunt probleme sociale, chiar medicale legate de modalități de încadrare în grade de handicap, posibilități de decontare a unor servicii medicale, probleme apărute în funcționarea sistemului de sănătate, de protecție socială sau de educație.

Rep.: Ce știți se aplică inițiativa grupului PSD cunoscută ca ”Legea lui Gliga”?

Dr. Buicu: Legea Gliga se aplică. Această lege dă posibiliatea persoanelor să beneficieze de pensie anticipată cu 2 ani, fără penalizare. Din câte știu în momentul de față se află în plată un număr de aproximativ 50 de persoane. Beneficiarii sunt mai mulți, dar se cuantifică persoanele care să zicem ar trebui să se pensioneze la 65 de ani se pensionează la 6 , iar beneficiarii acestei legi sunt cei aflați în cei 2 ani după împlinirea vârstei de pensionare intrând în categoria pensionarilor la limită de vârstă. Cred că de la aplicarea acestei legi în jur de 150 de mureșeni au beneficiat de această lege.

Rep.: Modelul suedez în educație, în sănătate…nu ar putea fi sursă de inspirație pentru România?

Dr. Buicu: Există mai multe tipuri de modele în educație și în sănătate. Modelul suedez, acest model economic numit ”al bunăstării” a fost implementat de Partidul Social Democrat care a guvernat timp de 40 de ani această țară. Paradoxul acestui model este că suedezii plătesc peste 60% din venit ca taxe și impozite, dar sunt mulțumiți de serviciile pe care aceștia le primesc. Peste 1/3 din angajații din Suedia sunt angajați în sectorul public. Veniturile din PIB care alimentează bugetele sănătății, educației în Suedia sunt peste 40%. Programul de guvernare al României prevede exact acest deziderat, mai mulți români în clasa de mijloc, o Românie a bunăstării. În propunerea de buget pe 2019, sănătatea și educația beneficiază de creșteri importante în aceste domenii. Vă spuneam că educația și sănătatea sunt domeniile pe care le consider prioritare. Un popor sănătos și educat este greu de manevrat. Fără sănătate, fără educație sunt imposibile întreținerea unei familii și când utilizez termenul de familie mă gândesc și la termenul mai larg, acela al comunității.

Rep.: Ați avut 51 de propuneri legislative inițiate, la ce se referă cele 8 care au fost promulgate legi?

Dr. Buicu:Inițiativele legislative într-adevăr  51 la număr în actualul mandat, acoperă în principal domeniile în care am expertiză, sănătate și educație, sau sunt asumate de către PSD. Printre cele opt care au fost promulgate deja se numără modificări ale Legii Sănătății, Strategia Națională a României privind menținerea ciclului nuclear integrat pentru fabricarea combustilului nuclear necesar Centralei de la Cernavodă, Legea salarizării. Aș vrea să subliniez că sunt inițiator, alături de alți colegi de ai mei din PSD al legii 291 privind Autostrada Unirii, care leagă Tîrgu Mreș de Iași. Deși unii au încercat să-și aroge singuri acest merit, acest proiect de lege a fost susținut la nivel parlamentar de PSD și ALDE.

Rep.: Un mesaj mureșenilor?

Dr.Buicu: Mă simt cu adevărat onorat să îi reprezint pe mureșeni și să lupt pentru un trai și un viitor mai bun pentru părinții și copiii noștri. Sper că prin inițiativele legislative, declarațiile politice și interpelările depuse să aduc schimbarea și inovația acolo unde este ea necesară și astfel să ne îndreptăm treptat către prosperitate și bunăstare, mai mulți bani în buzunarele românilor, o dezvoltare economică și socială sănătoase, de care să beneficieze toți românii. Vă mulțumesc vouă, tuturor celor care mi-ați acordat încrederea și nu uitați că ușa biroului meu parlamentar este deschisă pentru fiecare dintre dumneavoastră pentru că nu voi inceta niciodată să ascult!

Rep.: Ce ar mai fi trebuit spus și nu v-am întrebat?

Dr. Buicu: Dacă am spune tot acum nu am avea motiv să ne mai întâlnim așa că este o ușă deschisă pentru alte întrebări la o viitoare întâlnire.

https://erikamarginean.wordpress.com/2019/02/04/dr-florin-buicu-vaccinurile-sunt-cele-mai-verificate-medicamente/